Sprzedaż produktów rolnych
Sprzedaż produktów rolnych – zasady, ograniczenia
Wraz z początkiem 2019 roku w życie weszły nowe regulacje prawne dotyczące sprzedaży produktów rolnych przez rolników. Nowe przepisy określa:
- ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji,
- ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
W efekcie rolnicy mogą w łatwiejszy sposób prowadzić przede wszystkim sprzedaż detaliczną zarówno nieprzetworzonych produktów żywnościowych, jak i domowych przetworów. Ułatwienia dotyczą handlu m.in. ze sklepami, restauracjami i stołówkami oraz innymi placówkami o zbliżonym charakterze znajdującymi się na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja żywności.
Nowe zasady sprzedaży produktów rolnych
Wraz z nowymi przepisami:
- ułatwiono procedurę sprzedaży nieprzetworzonych i przetworzonych produktów rolnych bezpośrednio przez gospodarstwa sklepom, restauracjom i podobnym podmiotom,
- podwyższono kwotę przychodów wolną od podatku dochodowego dla osób fizycznych prowadzących sprzedaż produktów wytworzonych przez rolników – z 20 tys. do 40 tys. zł rocznie,
- ustalono 2% zryczałtowany podatek dochodowy dla osób fizycznych prowadzących sprzedaż produktów wytworzonych przez rolników, którzy przekroczą kwotę wolną od podatku,
- ułatwiono prowadzenie produkcji żywności na niewielką skalę i jej wprowadzanie na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji poprzez zniesienie obowiązku zatwierdzenia tego rodzaju działalności przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej – obecnie podmioty zamierzające prowadzić taką działalność są zobowiązane jedynie do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów we właściwym organie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Umożliwia to rozszerzenie działalności gospodarstwa i zwiększenie dochodów. Warto również pamiętać, że:
- dla produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego nadzór nad zdrowotną jakością żywności powierzony został Inspekcji Weterynaryjnej,
- jakość żywności pochodzenia niezwierzęcego kontroluje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Jak rozpocząć detaliczną sprzedaż produktów rolnych?
Aby zgodnie z prawem rozpocząć detaliczną sprzedaż produktów rolnych, należy złożyć pisemny wniosek do właściwej instytucji:
- w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego – do właściwego powiatowego lekarza weterynarii w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności,
- w przypadku produktów niezwierzęcych – do właściwego powiatowego inspektora sanitarnego w terminie co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
Warto również wiedzieć, że możliwość skorzystania z preferencji podatkowych ze sprzedaży przetworzonych w inny sposób niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych dotyczy jedynie tych rolników, którzy prowadzą przetwarzanie oraz sprzedaż produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z gospodarstwa bez udziału osób zatrudnionych na podstawie umów o pracę, umowy-zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze. Wyjątki obejmują jednak:
- ubój zwierząt rzeźnych i ich obróbkę poubojową, w tym również rozbiór podział i klasyfikację mięsa,
- przemiał zbóż, wytłaczanie oleju lub soku,
- sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów przez innego rolnika również prowadzącego działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Ponadto w produkcji należy wykorzystać co najmniej 50% składników (z wyłączeniem wody) pochodzących z własnej uprawy, hodowli czy chowu.