Co to są oświadczenia zdrowotne o zmniejszeniu ryzyka choroby?
Szczególny wyłom w zakazie odwołania się w znakowaniu i prezentacji żywności do jednostek chorobowych stanowią oświadczenia zdrowotne o zmniejszeniu ryzyka choroby (art. 14 ust.1 pkt. a Rozporządzenia 1924/2006). W takim przypadku użycie nazwy jednostki chorobowej jest dopuszczalne pod warunkiem zastosowania wszystkich wymogów dotyczących konkretnego oświadczenia zdrowotnego. Jako przykład oświadczenia o zmniejszeniu ryzyka choroby może służyć oświadczenie: „Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca” (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 686/2014 z 20.06.2014 r. zmieniające rozporządzenia (WE) nr 983/2009 i (UE) nr 384/2010 w odniesieniu do warunków stosowania określonych oświadczeń zdrowotnych odnoszących się do wpływu steroli roślinnych i stanoli roślinnych na obniżanie poziomu cholesterolu LDL we krwi, Dz. Urz. UE L 18, s. 27).